Hatha joga

Popolna harmonija telesa, uma in duha

Hatha yoga

Popolna harmonija telesa, uma in duha

Joga je starodavna znanost o življenju, eden najstarejših naukov o ravnovesju telesa, uma in duha, ki so ga Indijci izmojstrili in izvajali že pred tisočletji. Je način življenja, celostni sistem, znanost o nas samih. Dandanes je izvajanje telesnih položajev, asan, ter posebnih tehnik dihanja, pranajame, pogosto večinski del jogijske prakse, izpustijo pa se duhovni nauki in dolgoletne modrosti. Namen joge je namreč preseči um, telo in čustva, ter spoznati, kdo v resnici smo.

Beseda joga izhaja iz sanskrita in pomeni “povezati, združiti”, oz. “združitev, enost”. V spiritualnem smislu gre za povezanost individualne zavesti z univerzalno zavestjo. Na praktični ravni pa je joga način uravnovešanja in harmoniziranja telesa, uma in čustev. Beseda hatha je sestavljena iz dveh besed, “ha” pomeni sonce in “tha” pomeni luna, gre torej za povezovanje dveh sil, dveh principov v naravi in človeku, moškega in ženskega, pozitivnega in negativnega, vroče in hladne energijo, gibanja in mirovanja.

Joga je orodje za ohranjanje dobrega psihofizičnega počutja v stresnem vsakdanjiku. Izjemno prenavlja in pomlajuje. Vodi nas do celostnega zdravja, umiritve duha, do notranje harmonije in dobrega počutja.

S poglabljanjem v prakso se čistimo na vseh nivojih in to nam omogoča, da dvigujemo svojo zavest in razumemo vse okrog nas na višjem nivoju.

Koristi joge ob redni vadbi:

• Vsesplošna vitalnost in mladostnost
• Večja moč, vzdržljivost in gibljivost telesa
• Okrepi mišice hrbta, poveča prožnost hrbtenice, izboljša držo
• Vzdržuje ali izboljša psihofizično zdravje (krepi imunski,
krvožilni, dihalni, prebavni in živčni sistem)
• Spodbuja delovanje notranjih organov
• Obvladovanje stresa, večja sproščenost
• Umirjen um in notranji mir
• Večje samozavedanje in samozaupanje
• Več življenjske energije
• Več sreče in veselja v življenju

Joga izboljša posledice sodobnega načina življenja: bolečine v križu, otrdelost ramen, vratu.
Sredi vsakodnevnega kaosa je kot oaza miru, daje nam notranjo trdnost, uravnoteženost položajev poskrbi za telesno ravnotežje in istočasno za duševno in čustveno ravnotežje, harmonijo. In ko to najdemo v sebi, lahko to dosežemo tudi v življenju.

Joga je pot k sebi. Je pot do notranjega miru, vedrine, harmonije in zdravja na vseh ravneh.

Vadba joge je primerna za vsakogar, ne glede na starost in trenutno fizično stanje.
 

Pridruži se mi in občuti vse, kar ti celostna praksa joge ponuja!

Pridruži se mi na poti.

Podaj se na pot spoznavanja sebe, na pot, ki vodi navznoter.

Prepusti se sedanjemu trenutku. Prepusti se praksi joge in taoističnim tehnikam pomlajevanja, da te popeljejo vanj. V edini trenutek, v katerem obstaja življenje.