O meni

Joga me je našla že v študentskih letih, ali pa jaz njo. V knjigarni sem naletela na knjigo igralke Raquel Welch, Popolna lepota. Kot mlado dekle me je naslov seveda pritegnil, slike, “vaje” v njej, saj je bilo gibanje del mojega življenja že od malega. Kupila sem jo in … bila je knjiga o praksi joge. Ljubezen na prvi gib, na prvi dih je bila rojena. Vadila sem čisto vsak dan in počasi napredovala, osvajala posamezne asane, telo je postajalo vse bolj čvrsto, um umirjen, duh pomirjen. Popolnoma me je osvojila. Uživala sem, saj sem lahko sledila ritmu svojega telesa, vztrajala v položajih, počasi gradila moč, pridobivala gibljivost, ravnotežje. Zavedala sem se svojega diha, svojih misli, občutkov. Po vsaki vadbi sem čutila lahkotnost, sproščenost, problemi zunanjega sveta pa kot bi spolzeli preko mene. Pri študiju sem bila bolj zbrana, v življenju na splošno bolj sproščena. Spomnim se, da me je po aerobiki zaradi vsega poskakovanja velikokrat bolela glava, po jogi pa sem bila vedno kot prerojena. Našla sem prakso, pisano na mojo kožo… in dušo.

Šolanje na področju joge in terapij:

  • Rishikesh Yog Peeth, Rishikesh, Indija, Hatha joga, 200 ur
  • Shree Sant Sewa Yoga School, Reiki Master Praveen Badoni, Rishikesh, Indija, Reiki 1., 2. st.
  • Himalayan Iyengar Yoga Center, master Sharat Arora, Arambol, Indija, Iyengar joga, 1.st., 440 ur
  • Inštruktorski in mojstrski tečaj joge
    obraza po sistemu Savine Atai, Ljubljana
  • Tečaj klasične in tuina kitajske masaže, Higeja – Šola za maserje in terapevte, Ljubljana
  • Delavnice Mantaka Chie in Jutte Kellenberger, Ljubljana
Joga je ves čas ostajala del mojega življenja, k njej sem se vedno znova vračala, včasih bolj, včasih manj. Kot profesorica geografije in španščine sem v dolgih poletjih veliko potovala, raziskovala predvsem dežele Latinske Amerike. Nekega poletnega dne pa me je pot drugič zanesla v Azijo, tokrat v Indijo. Porodila se je želja po poglobitvi moje prakse, spoznati jogo pri viru. Tako sem v letu 2013 opravila učiteljski tečaj hatha joge v Rishikesh Yog Peeth, Indija, in leto kasneje še učiteljski tečaj iyengar joge pri učitelju Sharat Arori v Himalayan Iyengar Yoga Centru v Indiji, v katerem sem po opravljenem tečaju še nekaj mesecev poglabljala svoje znanje in prakso kot asistent – učitelj. Po mesecih redne prakse, asan, pranajame, meditacije, sem se vse bolj čutila, vse bolj sem občutila svoje energijsko telo, pretok svoje življenjske energije. Zaznavanje je postalo bolj jasno, v trenutku sem lahko prešla v stanje globokega miru, začutila usklajenost med seboj in okoljem, vse je bilo kot mora biti, prevevala me je sreča, notranje zadovoljstvo. Po redni praksi sem se običajno počutila meter nad tlemi, kot bi lebdela.

Mojo pozornost je v tistem času pritegnila tudi Savina Atai z jogo obraza. Radovednost me je pripeljala na njen tečaj in bila sem navdušena. Naporne, vendar zelo učinkovite vaje so poskrbele za bolj čvrst, definiran obraz. Spoznala sem njihov vpliv na hormonsko ravnovesje celotnega telesa in s tem na vitalnost in dobro zdravje. Njena učinkovitost pri ohranjanju mladostnega videza obraza in vsakokratni dvig energije in razpoloženja sta me prepričala, da sem leta 2013 pri njej opravila inštruktorski tečaj in dve leti kasneje še mojstrski tečaj joge obraza, katerega del je bil tudi poznavanje diagnostike obraza po kitajski tradicionalni medicini in taoistične skrivnosti pomlajevanja. Moje vedno večje zanimanje za odkrivanje skrivnosti telesa na vseh nivojih me je vodilo k obisku tečaja tuina kitajske masaže in delavnic Mantaka Chie in Jutte Kellenberger o taoisitičnih sistemih samozdravljenja in pomlajevanja, povečevanja energije… In pot se zame tu šele začenja….

Najpomembnejše pri vseh praksah je, kako poglobljeno jih izvajamo, koliko pozornosti, potrpežljivosti, vztrajnosti vnesemo vanje. Znati se prepustiti trenutku, biti tukaj in zdaj, in poskrbeti, da doseženo ravnovesje, harmonijo prenesemo tudi v vsakdanje življenje. Z aktivacijo žlez, hormonskega sistema, poskrbimo za ravnovesje in regeneracijo celotnega telesa, za njegovo pomlajevanje, ohranjanje vitalnosti, energije in trdnega zdravja.

Pridruži se mi na poti.

Podaj se na pot spoznavanja sebe, na pot, ki vodi navznoter.

Prepusti se sedanjemu trenutku. Prepusti se praksi joge in taoističnim tehnikam pomlajevanja, da te popeljejo vanj. V edini trenutek, v katerem obstaja življenje.